Keď Ježiš zaútočil na brány pekla: zabudnuté udalosti Bielej Soboty

Každý pozná význam Veľkého Piatku. Ale ako je to s Bielou Sobotou?

Veľký Piatok je deň, keď si pripomíname, že Ježiš zomrel na kríži za naše hriechy. To isté platí aj o Veľkonočnej Nedeli, keď oslavujeme, že Ježiš vstal z mŕtvych a zvíťazil nad smrťou.

Aj keď to bol pre učeníkov deň čakania, Ježiš sa na Veľkú Sobotu venoval najdramatickejšej a najdôležitejšej činnosti svojho mesiášskeho poslania – a tá ho zaviedla až do hlbín pekla.

Počkať, čože? Ježiš išiel do pekla?

Je to priamo v starobylom Apoštolskom vyznaní viery: “bol ukrižovaný, zomrel a bol pochovaný; zostúpil k zosnulým; na tretí deň vstal z mŕtvych” (v angličtine sa modlí: he descended into hell – doslovný preklad – zostúpil do pekla)

Aby bolo jasné, o čo tu ide, musíte vedieť, že pred príchodom Krista existovala okrem pekla minimálne jedna ďalšia časť ríše mŕtvych, ktorá dnes už neexistuje – tzv. “limbo patriarchov” – predpeklie.

Ak v čase pred narodením Ježiša Krista človek zomrel v priateľstve s Bohom, nešiel do pekla zatratených, ale nemohol ísť ani do neba. Namiesto toho išiel do predpeklia.

Práve k ľuďom tohto miesta zavítal Kristus, keď “zostúpil k zosnulým”.

Ako vysvetľuje Katechizmus: “Ježiš nezostúpil do pekiel k zosnulým, aby vyslobodil zatratených, ani aby zničil peklo zatratenia, ale aby vyslobodil spravodlivých, ktorí ho predišli.” (KKC 633) 

Kristus teda po smrti na kríži zostúpil do ríše mŕtvych, aby im zvestoval, že získal ich spásu, a aby ich ako prvý uviedol do neba. Tradične k nim patrili ľudia ako Adam a Eva, svätý Ján Krstiteľ, Svätý Jozef či starozákonní proroci a patriarchovia.

Táto životne dôležitá, ale často zabúdaná časť Kristovho poslania je najkrajšie opísaná v starobylej homílii na Veľkú Sobotu:

Isto ide hľadať prvého otca ako stratenú ovcu (porov. Lk 15,3-4). Určite chce navštíviť tých, čo sedia vo tme a v tôni smrti (porov. Lk 1,79). Áno, Boh a jeho Syn idú vyslobodiť z múk uväzneného Adama a s ním uväznenú Evu (porov. Gn 3,15).

Pán k nim prišiel s víťaznou zbraňou kríža v náručí. Len čo ho zbadal prvý otec Adam, od úžasu sa bil do pŕs a zavolal na všetkých: „Môj Pán so všetkými.“ A Kristus odpovedá Adamovi: „I s duchom tvojím.“ Berie ho za ruku, budí ho a hovorí: „‚Prebuď sa, ty, čo spíš, vstaň z mŕtvych a zažiari ti Kristus.‘ (Ef 5,14)

Ja som tvoj Boh a kvôli tebe som sa stal tvojím synom, kvôli tebe a kvôli tým, čo vzídu z teba, teraz hovorím a svojou mocou rozkazujem tým, čo sú vo väzení: Vyjdite, tým, čo sú vo tme: zažiarte, a tým, čo spia: vstaňte! Rozkazujem ti: prebuď sa, ty, čo spíš! Veď som ťa nestvoril na to, aby si bol uväznený v podsvetí. Vstaň z mŕtvych; ja som život tých, čo zomreli.

Nenechajme teda Veľkú Sobotu len ako deň medzi Veľkým piatkom a Veľkonočnou nedeľou. Skôr sa zamyslime nad Kristovou záchrannou službou v ríši mŕtvych a chváľme Boha!

Zdroj: When Jesus Stormed the Gates of Hell: The Forgotten Events of Holy Saturday (churchpop.com)

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Keď Ježiš zaútočil na brány pekla: zabudnuté udalosti Bielej Soboty 1
Keď Ježiš zaútočil na brány pekla: zabudnuté udalosti Bielej Soboty 2
Keď Ježiš zaútočil na brány pekla: zabudnuté udalosti Bielej Soboty 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás